Akne är ett utslag på eller under huden som orsakas av inflammation i talgkörtlarna. Utslagen uppträder vanligtvis i ansiktet, bröstet och ryggen och är vanligare i tonåren. Många blir av med sin akne med egenbehandling, men vissa behöver receptbelagd medicin.

Orsak till akne

Akne kallar man även för finnar, det är som vi sagt utslag som orsakas av inflammerade talgkörtlar. Dessa sitter under huden vid hårsäckarna, dessa små porer i huden som hårstråna växer ifrån, de producerar talg, vilket är ett slags fett som får hår och hud att hålla sig mjuka. När man går igenom puberteten utsätts kroppen för en hel del hormonförändringar, detta gör att kroppen bildar extra mycket talg. Tillsammans med rester från huden och smuts kan det leda till att fettet/talgen täpper till körtelns öppning vilket gör att det bildas en pormask.

Produktionen av den akneframkallande bakterien propionebacterium ökar också under tonåren. Om bakterier kommer in genom öppningen av talgkörtlarna kan det orsaka inflammation och bidra till aknebildning. Det finns stora talgkörtlar i ansiktet, på bröstet, på ryggen och på axlarna. Det är därför det är vanligt att få finnar på dessa ställen.

Det finns också mer allvarliga former av akne, inklusive cystisk akne. Orsaken är inte en tilltäppt, inflammerad por utan en inflammation som har bildats djupare i huden.

Risken för akne är delvis genetisk. En tredjedel av alla tonåringar har akneproblem så allvarliga att de kan behöva behandling.

Andra orsaker till akne kan vara:

Du använder läkemedel innehållandes kortison

Läkemedel innehållandes litium

Läkemedel med hormoner

Steroider

Du arbetar i en fuktig och varm miljö

Du använder feta krämer

Akne – behandling av ärr

Akne läker vanligtvis utan att lämna ett märke, men i vissa fall kan det lämna ett ärr. Om ditt acne ärr inte har försvunnit ett år efter att aknen läkt, kan du genomgå en skönhetsoperation eller låta en specialisthudläkare för att åtgärda det. Du måste dock vänta ett år innan behandlingen av akne ärr kan påbörjas.